L’eminent historiador de l’antiguitat i expert en epigrafia clàssica Géza Alföldy, nascut a Hongria al 1935 i de nacionalitat alemanya, va morir el passat 6 de novembre, als 76 anys, a Atenes. És considerat l’especialista més important en epigrafia llatina -ciència que interpreta les inscripcions- i un dels principals coneixedors de la història social de Roma.

Al llarg de la seva vida va estar especialment vinculat a Tarragona, ciutat que va visitar per primera vegada als anys setanta. Considerat un dels majors experts i estudiosos del patrimoni de la Imperial Tàrraco, va ser autor de la principal obra sobre l’època romana de Tarragona, Die römischen Inschriften von Tarraco (Berlín, 1975), la qual va suposar un gran impuls per al millor coneixement històric de Tàrraco. La seva darrera visita va ser al maig d’aquest any, per presentar el primer volum dels tres que compondran la segona edició del fascicle dedicat a Tàrraco del Corpus Inscriptionum Latinarum (CIL II²/ 14,2 Inscriptiones Hispania Latinae. Conventus Tarraconensis. Colonia Ivlia Urbs Trivmphalis Tarraco).

Gràcies a la importància dels seus estudis sobre la història de la Hispània romana, va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2001) i, per la seva implicació en l’estudi i la difusió internacional de la Tarragona romana, la Medalla d’Argent de la Ciutat de Tarragona (2008). Fou Membre de la Secció històrico-arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans des del 1996,  va formar part del Consell Científic Assessor de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i també va participar com a soci d’honor a la Reial Societat Arqueològica Tarraconense. A més, va ser anomenat doctor honoris causa per nou universitats, entre elles la Universitat Autònoma de Barcelona (1988) i la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (2009).

  • G. Alföldy és autor de més de 500 articles i uns 50 llibres, alguns dels quals podeu consultar al nostre catàleg.