Aproximadament cada quinze dies renovem l’expositor de novetats que hi ha a la planta 0 de la Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història. De les darreres novetats que han arribat a la biblioteca, volem destacar-ne les dues següents:
Margarita Porete. El espejo de las almas simples
Margarita Porete va ser una mística del corrent de les beguines (membres de comunitats de laiques cristianes que habitualment tenien cura dels malalts) al comtat d’Hainaut. Va escriure El espejo de las almas simples, una obra per la qual va ser acusada d’heretgia i cremada viva a la foguera per la Inquisició l’any 1310 a París. Es tracta de la narració d’una experiència mística on l’autora, després d’un llarg procés, adquireix coneixement i experiència. L’obra s’emmarca dins dels corrents anomenats mística femenina del segle XIII, els quals estan estretament vinculats amb el pensament del Mestre Eckhart, ben conegut, als segles XII i XIII, pel seu treball amb grups piadosos laics.
La doctora Blanca Garí, professora d’Història Medieval a la Universitat de Barcelona, s’ha encarregat de l’edició i la traducció de l’obra que us presentem.
- Margarita Porete. El espejo de las almas simples. Edició i traducció de Blanca Garí. Madrid : Siruela, cop. 2005. 239 p. ISBN 8478449159. Topogràfic: 396″12″ POR
- Obres sobre Margarita Porete al catàleg de la Biblioteca.
–
Raül Aguilar Cestero. Quan les espardenyes trepitjaren la Universitat
De 1931 a 1939, durant la II República i la Guerra Civil, els estudis universitaris per a obrers de la
Universitat de Barcelona i la Universitat Popular, que va ser impulsada per les Joventuts Llibertàries i les Joventuts Socialistes Unificades durant els primers mesos de la Guerra Civil, van ser dues experiències d’educació popular. La possibilitat que els obrers accedissin a la ciència i la cultura, amb la seva entrada a aquestes dues universitats, significava trencar amb totes les barreres socials existents.
Desgraciadament, com Raül Aguilar ens mostra en aquest llibre, amb la implantació del franquisme l’any 1939 els estudis universitaris per a obrers de la Universitat de Barcelona no van tenir continuïtat i la Universitat Popular va desaparèixer.
Raül Aguilar Cestero és llicenciat en Història Moderna i Contemporània per la UAB i membre del Centre d’Estudis d’Època Franquista i Democràtica d’aquesta mateixa universitat.
- Raül Aguilar Cestero. Quan les espardenyes trepitjaren la Universitat : els estudis universitaris per a obrers de la Universitat de Barcelona i la Universitat Popular durant la II República i la Guerra Civil (1931-1939). Barcelona : Debarris , 2008. 93 p.
Deixa un comentari
Comments feed for this article