Punt de llibreEl 2 de febrer passat començava la commemoració dels 800 anys del naixement de Jaume I, a la qual se sumà la Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història amb una exposició dels fons bibliogràfics de la biblioteca relacionats amb Jaume I i la seva època. Es van exposar durant un mes a la planta baixa de la biblioteca obres dels segles XIX, XX i XXI relacionades directament amb Jaume I des de diversos punts de vista: com a home, com a escriptor, com a rei, com a militar, com a legislador, etc.

Paral·lelament, la biblioteca va editar una bibliografia amb les citacions de les obres sobre Jaume I que es poden consultar a la Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història. Per a l’elaboració de la guia es va comptar amb la col·laboració del professor Prim Bertran i Roigé, del Departament d’Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica, que va fer-ne la presentació.

També es va fer una exposició virtual amb la presentació del professor Bertran, els continguts de la bibliografia, un recull d’imatges relacionades amb Jaume I i la seva època, així com cerques a catàlegs de biblioteques i bases de dades, enllaços a textos electrònics accessibles en línia, webs relacionats amb Jauem I, reculls de premsa sobre la celebració del vuitè centenari i material multimèdia.

Hi trobareu, entre d’altres, la versió interactiva feta per un grup de filòlegs i historiadors d’universitats catalanes i valencianes, entre els quals hi ha diversos professors de la UB (podeu llegir la notícia completa a Comunicacions UB: «S’ha publicat un versió digital del “Llibre dels fets” de Jaume I»). Gràcies a aquest projecte no només podem llegir la versió digital del facsímil de la Biblioteca de Reserva, sinó que també podrem llegir-lo en català antic i modern i en altres llengües, i escoltar-ne la versió sonora. Al portal on el trobarem s’hi aniran publicant articles divulgatius per ajudar-nos a entendre millor l’obra i la figura de Jaume I. Podeu accedir-hi des de l’exposició virtual o des del portal Del “Llibre dels fets” a Jaume I.

Podeu accedir a l’exposició virtual Jaume I. 800 anys del seu naixement des del Web del CRAI > Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història > Exposicions bibliogràfiques > Exposició Jaume I (1208-2008).

També podeu descarregar des d’aquesta pàgina el cartell, el targetó i el punt de llibre que va fer la biblioteca per anunciar l’exposició.

Més exposicions virtuals de la Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història a Web del CRAI > Biblioteques > Filosofia, Geografia i Història > Exposicions.