International-Womens-DayAvui, 8 de març, es celebra el Dia Internacional de la Dona. Dos fets històrics s’assenyalen tradicionalment en la historiografia d’aquesta celebració: l’incendi, l’any 1908, d’una fàbrica tèxtil a Nova York a mans del seu propietari i en el qual van morir un grup de treballadores que feien vaga dins de la fàbrica i una manifestació de treballadores tèxtils celebrada a Nova York l’any 1857. Les investigacions històriques sobre el Dia Internacional de la Dona, però, han desestimat com a vàlides les referències a aquests dos fets en L’origen de l’aconteixement i conclouen que aquest s’ha d’emmarcar en un context històric i ideològic molt més ampli. Així es desprèn d’un estudi realitzat per Ana Isabel Álvarez González, professora de la Universidad de Oviedo, anomenat “Los Orígenes y la celebración del Día Internacional de la Mujer, 1910-1945”.

Els orígens del Dia Internacional de la Dona estan en el moviment internacional de dones socialistes pel dret al vot de finals del segle XIX (les socialistes americanes celebraven el Women’s Day des del 1908 per reivindicar el dret al sufragi femení). Clara Zetkin, líder del moviment alemany de dones socialistes alemanyes, va proposar per primera vegada la seva celebració a nivell mundial a la 2a Conferència Internacional de Dones Socialistes celebrada a Copenhage l’any 1910. El Dia Internacional de la Dona es va celebrar per primer cop com a tal el 19 de març de 1911.

Però el fet que va ser decidir la data del 8 de març com a data definitiva per celebrar el dia Internacional de la dona va ser la manifestació de les dones de Sant Petersburg per exigir pa el dia 23 de febrer de 1917 (8 de març segons el calendari gregorià).

La primera celebració d’aquest aconteixement va ser secundada per un milió de dones que exigien el dret a vot, al treball i a l’ensenyament i que protestaven per la discriminació laboral.

Les Nacions Unides van oficialitzar la data del 8 de març com a Dia de les Nacions Unides per als Drets de la Dona i la Pau Internacional.

La Universitat de Barcelona disposa d’un important fons en estudis de dones i gènere dipositat a la Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història. El Fons SIMS (Seminario Interdisciplinar Mujeres y Sociedad), es va crear l’any 1997 fruit d’un concert entre el Centre Dona i Literatura i el Seminari de Filosofia i Gènere de la Universitat de Barcelona. Anualment rep el fons del SIMS, intercanvis i donatius d’organitzacions no governamentals i d’institucions de dones d’Amèrica Llatina.

Per a l’estudi i la recerca en dones i gènere la Universitat de Barcelona disposa de diverses estructures com ara centres de recerca, ensenyaments i grups d’investigació consolidats, etc.   La Comissió per a la Igualtat de Gènere de la UB ha elaborat una sèrie d’activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona.

Centres de recerca i seminaris:

Centre de Dona i Literatura

Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere. IIEDG

Seminari Filosofia i Gènere

Seminario Interdisciplinar Mujeres y Sociedad. SIMS

Ensenyaments:

Màster Oficial en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania

Grups de recerca:

DUODA. Recerca de Dones

Multiculturalisme i gènere

Tàcita Muta

Xarxa Temàtica “Dones i cultura”

Exposicions, actes, homenatges i reculls monogràfics del CRAI de la UB:

Exposició del Pavelló de la República del Dia Internacional de la Dona

Dones de vida alegre?

Dones emprenedores catalanes

Dones i matemàtiques 2007

Dones i matemàtiques 2008

Guies temàtiques del CRAI de la UB:

Subguia de Psicologia: Violència contra les dones

Subguia d’Història: Dones i gènere

Enllaços relacionats:

Ana Isabel Álvarez González, com autora, al catàleg del CRAI de la UB

Mary Nash, com autora, al catàleg del CRAI de la UB

Susanna Tavera, com a autora, al catàleg del CRAI de la UB

Dolors Molas i Font, com a autora al catàleg del CRAI de la UB

Dones, com a matèria, al catàleg del CRAI de la UB