Joan Pujol García era un jove català que odiava qualsevol totalitarisme, ja fos feixista o comunista. Quan va esclatar la guerra civil va fugir al bàndol republicà de la zona  nacional per tal d’evitar entrar en combat.  Una vegada acabada la guerra  es va oferir al govern britànic per tal de col·laborar amb la lluita contra el feixisme. Davant la manca d’interès del govern britànic va decidir portar a terme en solitari la seva carrera com espia al servei dels alemanys. Aquest fet va fer possible aportar proves suficients per tal de guanyar-se definitivament la confiança dels anglesos i convertir-se en agent doble del seu servei secret.

Ja transformat en Garbo, va crear una trama fictícia per a enganyar als seus superior nazis i els va fer creure  que el desembarcament de Normadia no era més que una de les moltes incursions rutinàries. El seu treball va permetre portar a bon port  l’ofensiva aliada i precipitar la caiguda d’Alemanya que suposà la fi de la II Guerra Mundial.

Si esteu interessats en la història d’aquest agent secret podeu consultar el llibre “Garbo: doble agente” o bé la seva versió anglesa “Garbo: the spy who saved the day” on podreu conèixer l’informe que Tomás Harris, el seu superior al MI5, va redactar a partir de les àmplies conversacions amb Garbo.

Si voleu visionar un video  de Joan Pujol Garcia (Garbo) cliqueu aquí.