El Museu d’Història de Catalunya acollirà la presentació del documental, elaborat per Televisió de Catalunya, “El cine de Paco”, un recull gràfic de la presència del dictador Francisco Franco en els noticiaris de la seva època i d’allò que aquelles imatges molt sovint amagaven. En l’acte de presentació, després de la projecció del documental, hi haurà una taula rodona amb Octavi Martí, director adjunt de la Filmoteca de Catalunya; Josep Rovira, el director del documental; el catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, Joan Villarroya, i moderada pel director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro.

Durant anys, en les cròniques del NODO apareixia un Francisco Franco pescant enormes peixos en diversos rius amb una habilitat que el cronista lloava. Mig món ja sospitava aleshores que tot allò era un muntatge, però no hi havia manera de saber-ho perquè el “noticiario documental” va ser un dels millors invents del règim per fer-se autopropaganda.

Com que el NODO era de projecció obligatòria en totes les sales de cine esdevenia una màquina de persuasió eficaç perquè apareixia com una crònica de la realitat abans de les ficcions cinematogràfiques. I del veïnatge amb el cinema n’acabaria traient també molt profit, ja que aprendria aviat tots els trucs i tècniques de la ficció per manipular i maquillar la veritat.

El documental és un passeig per les imatges més grotesques del NODO a les quals s’han afegit el material descartat del noticiari que no ha estat mai projectat públicament. La combinació entre les imatges emeses i les refusades mostren la subtilesa de la censura i evidencien la manipulació del règim a l’hora de no mostrar la decrepitud del “caudillo”.

L’acte tindrà lloc el dijous 9 de febrer, a les 7 del vespre, al Museu d’Història de Catalunya.

El cine de Paco, invitació