Gomà, Daniel. "Historia de Afganistán : de los orígenes del estado afgano a la caída del régimen talibán"

Gomà, Daniel. "Historia de Afganistán : de los orígenes del estado afgano a la caída del régimen talibán"

“Historia de Afganistán. De los orígenes del Estado afgano a la caída del régimen talibán”, és el títol del llibre que Daniel Gomà, investigador del Departament d’Història Contemporània de la UB, va presentar ahir a la seu de la Casa Àsia.

L’Afganistan és una de les nacions més desconegudes del món, i alhora es tracta d’un país extremadament complex en el qual coincideixen múltiples ètnies. El llibre de Gomà té com a objectiu analitzar el passat i el present de l’Afganistan, partint dels seus inicis com a estat fins a la caiguda del règim talibà i la situació actual. Els primers capítols tracten de la diversitat de la població afganesa i del paper que hi té l’islam.

Els altres capítols segueixen una seqüència cronològica. Així, el llibre es remunta a l’època en què la monarquia va buscar consolidar l’estat (entre 1880 i 1933), i continua amb les reformes que es van dur a terme fins als anys70. Acontinuació, s’analitza la revolució comunista i la invasió soviètica, així com la resistència que sorgeix contra aquest règim amb el suport d’Estats Units i el Pakistan. D’aquesta manera, s’arriba als últims capítols de la història, en què s’incideix sobre el règim talibà i la repressió que va exercir, i que es va fer palesa especialment sobre la població femenina.

L’obra dedica un capítol al paper de l’Afganistan en el context internacional dels anys noranta, amb l’anàlisi de les posicions adoptades pel Pakistan, l’Iran i Rússia, i les d’altres potències que també hi van influir, com ara la Xina, els Estats Units, el món àrab o l’Índia. Finalment, es tanca amb el relat de la caiguda del règim talibà a causa de la intervenció angloamericana i la instauració del règim actual, que en teoria és democràtic però que, segons Gomà, «a la pràctica li manquen els aspectes bàsics de la democràcia».