En col·laboració amb l’ICP, el MNAC redescobreix els negatius de la Guerra Civil Espanyola de Robert Capa, Chim (David Seymour) i Gerda Taro; els grans mestres del fotoperiodisme de guerra en l’exposició La Maleta Mexicana. El MNAC presenta part d’aquest valuós material fotogràfic per primer cop a Espanya i estarà oberta fins el 15 de gener de 2012.

El 1939, davant l’avenç implacable del feixisme, Robert Capa abandona el seu estudi fotogràfic de París i fuig als Estats Units. El seu col·laborador, Tchiki Weiss, salva 3 capses amb 4.500 negatius d’imatges fets durant la Guerra Civil pel mateix Capa, Chim  i Gerda Taro, els grans mestres del fotoperiodisme de guerra. És la coneguda com a Maleta Mexicana. Desapareguda durant dècades, va ser localitzada a Mèxic i ara, gràcies a la tenacitat de l’ICP per recuperar-la i fer públic el seu contingut, el MNAC presenta part d’aquest valuós material fotogràfic per primer cop a Espanya. Rodets de negatius que mostren la seqüència original de la foto publicada i revelen escenes inèdites, i alhora la tècnica magistral dels 3 fotògrafs. Testimoni gràfic excepcional de la vida al front o a les trinxeres, dels estralls dels bombardejos sobre la població civil o del drama als camps de refugiats, la Maleta Mexicana és un mirall de la nostra història.

El MNAC vol fer de La Maleta Mexicana  una exposició viva i per això s’ha obert a la participació i la col·laboració amb dos projectes diferents .Un d’ells, en col·laboració amb ElPeriódico de CatalunyaEls nens de la maleta– busca informació sobre els nens que apareixen a les fotografies de La Maleta Mexicana, i que a pocs dies de la seva publicació, ja ha identificat a la primera protagonista. L’altre és un bloc destinat a reflexionar sobre les fotografies, l’impacte que van tenir a la societat del seu temps, el treball dels fotoperiodistes, la memòria de la guerra i de moltes altres coses al voltant de l’exposició.