Fins el 9 d’octubre podeu visitar l’exposició del CaixaForum Retrats de la Belle Époque de manera gratuïta. Belle Époque és una expressió que designa les últimes dècades del segle XIX i primeres del XX. Un període d’intens creixement econòmic, emmarcat per la guerra francoprusiana i la Primera Guerra Mundial. Durant aquest període, es produeix un profund canvi que altera tant les convencions estilístiques de l’art de pintar, com el marc de les relacions que vinculen el pintor amb el seu públic i el seu mercat.

La visió més generalitzada de la història de l’art de la Belle Époque destaca l’impressionisme, el postimpressionisme i les primeres avantguardes del segle XX com a columna vertebral del canvi. No obstant això, és fàcil observar que aquest clixé, encunyat retrospectivament el segle XX, deixa en l’ombra molts aspectes de la vida artística del moment que van ser molt rellevants per als seus contemporanis.

Aquesta exposició es proposa explorar aquesta zona de penombra, centrant-se en el retrat, un gènere pictòric que, a més de ser un dels més característics i rellevants de l’època, ofereix claus iconogràfiques i psicològiques que ens permeten crear ponts entre la història de la pintura i la història cultural i social.