El nou de setembre passat ens vàrem despertar amb la notícia de la mort de l’historiador Josep Termes, una figura molt destacada en la vida política i intel·lectual catalana.

Fill de pagesos pobres, Josep Termes es va dedicar a l’estudi del moviment obrer català dels segles XIX i XX. Lluitador antifranquista, el seu activisme polític (va ser militant durant molts anys del PSUC) va fer que fos expulsat de la Universitat de Barcelona, on treballava com a professor ajudant, l’any 1966 .

La seva trajectòria professional va estar vinculada a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la Universitat de Barcelona, on va exercir de catedràtic d’història contemporània entre 1982 i 1991, a la Universitat Pompeu Fabra i a l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives, on va ensenyar fins a la seva jubilació l’any 2006.

Doctorat en història per la Universitat Autònoma de Barcelona amb la tesi “Anarquismo y sindicalismo en España: la Primera Internacional (1864-1881)“, va ser autor de nombroses obres, moltes de les quals podeu trobar a les biblioteques del CRAI de la UB, com ara “La immigració a Catalunya i altres estudis d’història del nacionalisme català“, “Història del catalanisme fins el 1923“, “Misèria contra pobresa: els fets de la Fatarella del gener de 1937” o “La catalanitat obrera: La República Catalana, l’Estatut de 1932 i el Moviment Obrer“, entre d’altres. També participar en les obres col·lectives “Història de Catalunya“, dirigida per Pierre Vilar i “Història de la cultura catalana” i va ser coautor, juntament amb Alexandre Cirici i Santiago Alcolea, de “La Universidad de Barcelona: un estudio histórico-artístico“. “La ciutat cremada” d’Antoni Ribas, un film històric que repassa deu anys de la història de Catalunya (1899-1909) va comptar amb els seus serveis com assessor.
A més, va ser cofundador de la revista Recerques, i formà part del consell assessor de  “Serra d’Or“, “Estudios de Historia Social“, “Agricultura y Sociedad“, “L’Avenç“, “Història Social” o “Cercles” i director de la revista “El Contemporani“.

També va participar en nombroses iniciatives per la difusió i preservació del patrimoni cultural i documental de Catalunya.

L’any 1990 va rebre la Creu Sant Jordi, en reconeixement al seu compromís en defensa de la identitat i la cultura catalanes i l’any 2006 el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, atorgat per Òmnium Cultural.

A les biblioteques del CRAI de la UB podreu trobar una important representació de l’extensa bibliografia de Josep Termes i si voleu apropar-vos més a la trajectòria vital i política d’aquest important historiador català, la Biblioteca del Pavelló de la República del CRAI de la UB conserva els fons personals de Josep Termes, testimoni de la seva vinculació a la vida acadèmica i a la història política i sindical de Catalunya.