Aquest dies es poden veure a Barcelona noves exposicions que de ben segur us poden interessar. Us en fem un petit tast.
ART CONTEMPORANI
Temps com a matèria. Col·lecció MACBA. Noves incorporacions
Del 15 de maig al 31 d’agost de 2009 es poden veure al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) les obres adquirides per la Col·lecció MACBA en els últims dos anys.
En aquesta ocasió, la mostra reuneix unes 320 obres de 80 artistes reconeguts, de les quals 250 no s’han vist mai en el marc del fons del museu.
Són peces de totes les disciplines, d’artistes com ara Constant, Rita McBride, Nancy Spero, Antoni Tàpies, Joan Rabascall, Palle Nielsen o Gego. L’exposició, que comença l’any 1955, permet repassar els últims 50 anys de la història de l’art.
Més informació
Enllaç relacionat
CINEMA
Quinquis dels 80. Cinema, premsa i carrer
Del 25 de maig fins al 6 de setembre, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ofereix una mirada sobre el cinema anomenat quinqui, que va tenir un gran èxit entre el 1978 i el 1985.
La mostra se centra en la seva relació de retroalimentació amb la premsa de l’època i vol ser un reflex fidel de les transformacions urbanístiques, socials, polítiques i econòmiques que van fustigar el país en aquell període. Els codis de representació de la delinqüència juvenil del cinema quinqui han perviscut fins a l’actualitat de tal manera que l’estereotip del quinqui, sotmès a un procés d’estetització, continua avui dia exercint una fascinació desfermada.
ARQUITECTURA
Andrea Palladio
Del 22 de maig al 6 de setembre, podem contemplar la trajectòria professional de l’arquitecte renaixentista Andrea Palladio a través de la mostra que es fa al Caixaforum. Hi ha més de 200 obres de l’artista que van democratitzar l’arquitectura de l’època gràcies a un nou llenguatge que equiparava les coses belles a les domèstiques.
El seu nou sistema de plans i alçats va fer que les construccions més grandiloqüents fossin també les més funcionals fins a convertir-lo en un dels arquitectes preferits de l’Estat Venecià, les autoritats religioses i els aristòcrates.
Més informació
Enllaç relacionat
FOTOGRAFIA – GEOGRAFIA
El Matarranya desconegut
Del 15 de maig fins al 27 de setembre de 2009 es pot visitar a la Casa Amatller l’exposició “El Matarranya desconegut”. Una seixantena d’imatges inèdites seleccionades del fons fotogràfic de La Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic deixen constància del patrimoni natural i cultural d’aquesta zona dels ports de Beseit.
La mostra sorgeix de la campanya que Pelai Mas va dur a terme el 1919, la qual donava a conèixer una comarca desconeguda per Catalunya però amb un gran vincle històric amb el nostre país.
Més informació
Documents al catàleg sobre el Matarranya
ARQUEOLOGIA – NUMISMÀTICA
Els ibers, cultura i moneda
Del 21 de maig fins el 2 de maig de 2010, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) analitza la cultura iber, que va ocupar entre els segles VI i I aC la península Ibèrica, amb una exposició que mostra les monedes encunyades per aquest poble i altres objectes característics de la seva cultura.
L’exposició testimonia fets com l’arribada de la moneda als territoris ibers i els usos que es donà a aquesta sota el domini romà en un gran nombre de tallers monetaris.
La mostra també ens apropa al món sobrenatural d’aquest poble a través de les iconografies de les monedes que, normalment, recorden el nom de les ciutats.
Més informació
Trobareu informació sobre els ibers a les Guies temàtiques > Arqueologia > Ibers
ARQUEOLOGIA – PREHISTÒRIA
Tressors d’Atapuerca. Els fòssils originals
Del 6 de maig fins al 28 de juny es pot fer un recorregut pels descobriments d’Atapuerca a la Sala d’Exposicions La Pedrera de Caixa Catalunya.
Per primer cop s’exposen a la ciutat peces d’un dels jaciments paleoantropològics més importants del món, declarat per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat. En concret, hi ha cinc dels fòssils més importants del jaciment, entre els quals hi ha restes humanes de les més antigues d’Europa.
Més informació
Trobareu més informació a les Guies temàtiques > Arqueologia > Prehistòria
ANTROPOLOGIA
El Carnaval de Barranquilla
Del 3 de maig al 28 de setembre es pot veure al Museu Etnològic de Barcelona l’exposició “El Carnaval de Barranquilla”, una mostra que inclou vestits tradicionals, tambors, flautes de mill i altres instruments, fotografies i molts i diversos objectes relatius a aquesta festa colombiana.
L’exposició, que ocupa diversos espais simultanis (sala d’exposicions de la Residència d’Investigadors del CSIC i el Museu Etnològic), inclou també tot un seguit d’activitats relacionades, com ara col·loquis, concerts i danses. El Carnaval de Barranquilla va ser declarat el 2003, per la UNESCO, Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.
“El Matarranya desconegut”. Una seixantena d’imatges inèdites seleccionades del fons fotogràfic de La Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic deixen constància del patrimoni natural i cultural d’aquesta zona dels ports de Beseit.
Deixa un comentari
Comments feed for this article