La Imatge de l’artista: gravats antics sobre el món de l’art

imatge_artistaAquest catàleg aplega les vuitanta obres que es van poder veure a l’exposició que va tenir lloc al Centre Cultural de Caixa Girona, entre els dies 23 de maig i 12 de juliol de l’any 2008 a la ciutat de Girona, sobre gravats antics de temàtica relativa a les arts visuals –principalment pintura i escultura- i que presenten l’artista en relació amb la seva activitat i les seves aspiracions. La totalitat dels gravats que es van exposar, realitzats bàsicament entre els segles XVI i XIX, formen part de la col·lecció particular de Vicenç Furió.

En el catàleg, de la mateixa manera com es va fer a l’exposició, les obres estan agrupades en cinc apartats. El primer, titulat Treball, reuneix gravats que mostren l’artista treballant en el seu taller, estudi, o en el context de les primeres acadèmies; en el segon, Col·leccionisme i mercat,  es mostren imatges referents al mercat de l’art, amb els seus marxants, connoisseurs i formes de venda;  les imatges relatives a les primeres exposicions d’art públiques: els Salons del Louvre i les exposicions organitzades per la Royal Academy de Londres, es mostren a l’apartat Exposicions; polèmiques com ara les preferències artístiques, els gèneres o l’ensenyament acadèmic, així com aspectes relatius a rivalitats professionals, constitueixen el tema del quart àmbit, titulat Conflictes i debats, el qual precedeix al cinquè i últim apartat, Ideals i fama , que agrupa obres que evoquen el desig de fama i posteritat dels artistes, les seves aspiracions i l’estatus que desitjaven per a ells i les seves activitats artístiques.

Vicenç Furió és professor del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona

Furió Galí, Vicenç. La Imatge de l’artista : gravats antics sobre el món de l’art, exposició del 23 de maig al 12 de juliol de 2008, Fundació Caixa Girona, Centre Cultural de Caixa Girona. Girona : Fundació Caixa Girona, DL 2008. ISBN 9788461232604
Topogràfic:  BA 769 Fur