Llibre Verd de Barcelona

La Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història ha adquirit l’edició facsímil i l’estudi del Llibre Verd de Barcelona editat per Base i l’Ajuntament de Barcelona l’any 2004.

Llibre Verd de Barcelona

Feu clic a la imatge per ampliar-la

El Llibre Verd de Barcelona és un còdex manuscrit del segle XIV conservat a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona que reuneix els privilegis que regien la vida municipal de la capital catalana a l’edat mitjana. Com indica Jaume Sobrequés i Callicó a la presentació, el Llibre Verd de Barcelona té un doble valor, històric i simbòlic. És, en primer lloc, un instrument, una font documental al servei dels historiadors que volen estudiar el passat barceloní des de l’aspecte polític, institucional, social, econòmic i cultural. En segon lloc, també té interès del punt de vista codicològic i artístic. El seu valor simbòlic està relacionat amb la vida de la ciutat, ja que era en aquest llibre on els regidors feien la promesa de servir la col·lectivitat.

Llibre Verd de Barcelona

Feu clic a la imatge per ampliar-la

L’estudi del llibre consta d’una presentació de Jaume Sobrequés i Callicó, un estudi històric i codicològic de Sebastià Riera i Viader i Manuel Rovira i Solà, un estudi jurídic de Tomàs de Montagut i, finalment, un estudi artístic sobre la il·lustració a càrrec de Joaquín Yarza Luaces.

Llibre Verd de Barcelona. Barcelona : Base : Ajuntament de Barcelona, 2004. 2 vol. ISBN 8485031342 (o. c.).
Topogràfic : D. Fol. 138

Rwanda, guerra i pau: les claus per entendre un conflicte

Jaume Suau. Rwanda, guerra i pau

Jaume Suau. Rwanda, guerra i pau

L’objectiu d’aquest llibre és fer comprensible el procés històric que va des de la colonització alemanya i belga al genocidi i a les lluites actuals a la regió del Kivu, a la República Democràtica del Congo. El llibre presenta, també, un recull de testimoniatges de protagonistes directes del conflicte que ajuden a entendre’n aspectes bàsics, com ara les responsabilitats de les massacres, les vivències dels qui les perpetraren i les dels qui en sobrevisqueren; els de les dones tutsi, víctimes destacades de les atrocitats que les acompanyaren i, també, els dels hutu que, tot i jugar-s’hi la vida, salvaren la vida de persones perseguides.

Jaume Suau Puig, és professor del Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona i des de fa anys investiga històricament els conflictes armats i les guerres actuals.

Jaume Suau i Puig. Rwanda, guerra i pau: les claus per entendre un conflicte. Barcelona: Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona, cop. 2009. 143 p. ISBN 9788447533602.
Topogràfic: 967.598″19″ Sua