JABLE. Archivo de prensa digital

JABLE. Archivo de prensa digital

JABLE és un repertori hemerogràfic digital que conté més de cinc milions de pàgines de premsa, tan històrica com viva, principalment de temàtica relacionada amb les Canàries si bé hi ha també alguns títols de la resta de l’estat i de l’Àfrica colonial espanyola.

El repositori, creat i gestionat per la Biblioteca de la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC), es va posar en marxa el 2005 amb l’accés restringit als membres de la comunitat universitària de la ULPGC, però enguany s’ha obert l’accés a tothom a gairebé tots els títols (només es manté l’accés restringit als títols de premsa viva).

JABLE proporciona un formulari de cerca en el qual podeu escriure la paraula o paraules que voleu cercar (podeu utilitzar operadors booleans i truncament de paraula), limitar per data (tot l’arxiu, data exacta, any exacte o rang d’anys), limitar per font (totes les publicacions, només premsa o una selecció dels títols inclosos) i establir l’ordre d’ordenació dels resultats. A la part inferior del formulari de cerca JABLE ofereix un botó («Buscar portadas») amb el qual només cercarà la paraula que li indiquem a les portades de les publicacions digitalitzades.

Els resultats els podeu veure en pantalla o els podeu descarregar al vostre ordinador en format PDF o en format de text net TXT. Teniu també la possibilitat de descarregar en PDF totes les pàgines que hagueu recuperat en la vostra cerca i la possibilitat d’emmagatzemar els resultats que us interessin a «Mi dossier» per utilitzar-los més tard.

Podeu accedir a aquest repositori a través de la secció «Revistes» de la guia temàtica d’Història, on trobareu les adreces d’altres reposritoris digitals de premsa com ara

A part d’aquests repositoris, també podeu trobar premsa catalana digitalitzada a la Memòria Digital de Catalunya: no fa gaire la Biblioteca de la Universitat Autònoma de Catalunya hi ha afegit 114 revistes de «Premsa Política Clandestina» del fons documental del CEDOC, secció de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General de la UAB. Es tracta majoritàriament de premsa de la dècada dels anys seixanta i setanta. [Font: novetats del CBUC]

Accessos:

Més informació sobre JABLE: