Arxiu universal. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna

Hans-Peter Feldmann

Hans-Peter Feldmann. El Raval, 2007

Aquest és el títol de l’exposició que es pot visitar al MACBA fins el 6 de gener de 2009. Dividida en dues parts, tracta de reflexionar sobre la noció de documental aplicada a la fotografia. La primera part mostra l’evolució del debat sobre el documental fotogràfic des de 1850 fins a 1980, i la segona se centra en el seguiment d’aquest mateix debat en el cas de  la ciutat de Barcelona.

L’exposició es complementa amb els encàrrecs fets a diversos fotògrafs que presenten un diagnòstic de l’estat actual de la ciutat. Les imatges que formen aquest apartat es poden consultar al web 2007. Imatges metropolitanes de la nova Barcelona (d’on prové la fotografia de Hans-Peter Feldmann que il·lustra aquesta entrada).

Més informació:

Centelles, l’atzar i la memòria

Agustí Centelles (1909-1985) és considerat el fotoperiodista català més important de l’època de la República i la Guerra Civil. Aconseguí conservar i salvar els seus negatius i càmeres tot i l’exili i el pas per diversos camps de concentració, i fins i tot aconseguí establir un laboratori fotogràfic en un dels camps on estigué. Finalment va poder treballar en un laboratori fotogràfic a França. El 1944 tornà clandestinament a Catalunya i a partir de 1946 visqué a Barcelona, on es dedicà a la fotografia industrial. No va ser, però, fins el 1976 que no va tornar a França per recuperar els negatius que s’havia endut a l’exili. Aquest mateix any, a l’estiu, es va descobrir a més una capsa amb fotografies de Centelles que retraten la vida social i política dels anys trenta. (Fonts: Enciclopèdia.cat i Viquipèdia)

L’exposició que es va inaugurar al Palau Robert el 28 d’octubre i que es pot visitar fins el 14 de novembre vol retre un homenatge al fotoperiodista català i, també, facilitar l’accés del públic a les fotografies trobades l’estiu passat.

Més informació: